Wednesday 28 November 2007

Pokalbis su kalnais

Vuf. Giliai giliai atsidūsta kalnai, prispausti sunkaus sniego. Atrodo, kad jie visada nori nusikratyti sunkios naštos. Šis garsas palieka neišdildomą įspūdį. Stebiu kaip aukštai pradeda tekėti sniego upė. Mes stovim akmenų šešėly, šiek tiek aukščiau kuluaro. Viskas prasideda mažu lūžiu ir jau po kelių sekundžių sniego upė plečias, greitėja. Čia pat, už penkiolikos metrų pro šalį gurguliuoja sniegas. Švari balta jėga šluoja tamsius akmenis. Mes stovim pakerėti grožio. Jokios baimės. Upė sutoja taip pat netikėtai kaip ir prasidėjo. Stiprus vėjas neša sniegą ir po kelių minučių lavina atrodo sena ir netikra - 300 metrų šalto ir gilaus sniego.

Vakar gavau neįkainuojamos patirties. Tikiuosi sukauptos žinios padės išvengti negandų ir ateityje. Su Torsten išsiruošėm skitourinti. Jau prieš kelias dienas suplanavom maršrutą. Jis mane mokino įvairių saugos triukų: 3x3 sistema, lavinų pavojų išvengimo strategijos, šlaito statumo matavimai, lavinų tikimybės priklausomybė nuo statumo ir sniego stovio, sniego profilio tyrimai, laiko planavimas, lavininių pypsių naudojimas, zondo naudojimas, kasimas... reikėtų viską užsirašyti... bet visa teorija yra daugiau mažiau bevertė jei visko nepabandai lauko salygom.

Taigi niekur toli nėjom. Po lavinos apsisukom, apžiurėjom ar negali būti daugiau lavinų ir pradėjom treniruotę. Kaip vaikai kasinėjomės sniege, ieškojom paslėptų kuprinių. Tyrėm sniegą. Kaip puiku, kai kas nors moka ir nori paaiškinti kaip viską reikia daryti. O kiek daug dar reikia išmokti, kad keliavimas taptų dar saugesnis.

4 comments:

romas said...

Jou! Seni, atleisk, bet as pazeidziau autorines teises i tavo super koncepta "kalnu dvasia" ir nenurodydamas i saltini, panaudojau ji vienam kukliam savo rasinelyje:))) tikiuosi tu labai supyksi ir as tave turesiu nusivest arbatos arba net alaus!

Linas Baltrunas said...

Hmmm manau reikes daug arbatos/alaus kartu isgerti. As nesiklauses smeigiau vakar tavo slides ir neblogai pavazinejau su jom.
Vis bandau jas kam prastumti ir jau beveik radau pirkeja. :) Parasyk dar man kiek tu uz jas nori.

rips said...

Che.. mano nuodėmingieji draugai.. ir kaip čia aš nieko tokio nepadariau? :)

romas said...

stumk jas uz 100 Euru:)