Monday 19 November 2007

Kaip mes bandėm dviračių down-hill

Šį savaitgalį suspėjau užbaigti visus universiteto darbus anksčiau nei tikėjausi. Kai tik paskutinis laiškas buvo išsiųstas, paskambinau Tadui. Jau seniai buvau sumąstęs pabandyti down-hill čia pat Bolzano, o tuo pačiu nuvažiuoti ir iki boulderinimo vietos...

Žinojom, kad žmonės takelį iki boulderinimo vietos ir aukščiau naudoja down-hill'ui. Vieną kartą su Romualdu buvom tuo takeliu net užsilipę iki pat viršaus. Šį kartą pasinaudojom keltuvo paslaugom. Labai jau protingas išradimas tas keltuvas. O kažkur skaičiau, kad būtent šis keltuvas buvo pirmas Europoje, kuris kėlė žmones. Nežinau kiek tai tiesa ir matyt nesikelčiau tokia seniena, bet dabar jis atrodo visai padoriai... tiksliau labai gerai. Na ką, suplojom po penkis eurus ir atsidūrėm viršuje. Dar užsilipom į apžvalgos bokštą apžvelgti apylinkių: kalnuose žiema, matosi paruoštos slidinėjimo trasos.

Per vargus suradom savo takelio pradžią ir išbandėm stabdžius. Dėl viso pikto užsidėjau Romualdo slidinėjimo šalmą (pasiteisino vėliau). Pradžia atrodė nelabai sunki. Tiesiog takelis žemyn. Dar Lietuvoje mėgau važinėtis nuo kalniukų žemyn. Na o čia visas kalnas. Greitai takelis darėsi sudėtingesnis. Visą svorį laikai kuo toliau į galą. Kai ypač statu, bandai balansuoti virš galinio rato, daug toliau nei sėdynė. Jei užspaudi priekinį stabdį, nebeišeina vairuoti ir gali perlėkti per vairą. Jei važiuoji per lėtai, kliūni už akmenų. Taigi visada bandai palaikyti pastovų ne per didelį greitį. Lengvesnėse vietose stabdai abiem stabdžiais, o kai tenka šokinėti žemyn akmenim, spaudi tik galinį, o priekinį tai užspaudi, tai atleidi. Jei labai sudėtinga ir trumpa atkarpa, tiesiog važiuoji nestabdęs, o paskui sustabdai kai saugu. Taip ir važiuoji.

Labai praverčia amortizatoriai (ypač priekiniai). Be jų, išmuša rankas nuo vairo ir prarandi stabdymo galimybę. Greitis didėja sekundės dalimis. Mačiau, kaip tai atsitiko Tadui. Staiga, pradėjo didinti greitį, o galiausiai nesuvaldė dviračio ir krito ant samanų :) Kuo toliau tuo trasa sudėtingėjo. Kai kur teko nulipti akmenimis pėstute, nes atrodė per pavojingai. Tadui atsisuko stabžio varžtas. Mindė kažkur parkrito. Aš irgi išsidrėbiau, bet labai nestipriai.

Galiausiai prasidėjo pernykščiai lapai. O po jais slėpėsi akmenys. Stabdymo kelias didėjo, todėl važiavom lėčiau. Porą kartų su Minde sėkmingai nušokom nuo 20-30cm akmenukų. Tadas varėsi dviratį, dėl sugedusių stabdžių. Galiausiai privažiavau vietą, kur reikėjo nuvažiuoti nuo nemažo akmens. Apačioje priekinis ratas pasisuko ir užstrigo. Teko skirsti per priekinį ratą. Aišku viskas nebuvo labai baisiai. Nusileidau pusiau ant kojų, bet su šalmu priliečiau žemę ir padariau kulverstuką. :) Labai profesionaliai sakyčiau. Tik susimušiau kelią ir susiplėšiau kelnes. Toliau važiavom dar atsargiau. Ir pasiekėm boulderinimo vietą.

Šiek tiek paboulderinę (man sekėsi nekaip) leidomės žemyn. Mano dviračio galinis ratas tapo aštunke :) Sunkiai sekėsi minti dviratį netgi nuo kalno. Tai va toks tas down-hill pradžiamokslis. Manau reikėtų pradėti nuo lengvesnių trasų ir su tikrais down-hill dviračiais. Bet jei kas norit is BZ pabandyti, galiu paaiškinti kaip rasti šį maršrutą. Tik turėkit šalmą (Ačiū Romka) ir neverkit jei sulaužsit dviratį :) . Tuo aš užbaigiau savo vasaros planų sąrašiuką.

4 comments:

romas said...

su kuo tamsta ir sveikinu! beje, salmas mano kainavo 20eur, todel jokiu garantiju del smegenu islikimo, sanduryje su neapibrezto dydzio rieduliais, nesuteikia;)
beje, as pirmadienius pradedu nuo uzsukimo i tavo gera bloga. Zinoma, del suprantamu priezasciu, 7:30 Lietuvos laiku ir 6:30 Bozen nieko jame nerandu. Tai suvirskines, as luktelnu iki 11:00 Lietuvos ir 10:00 Bozen, kuomet tiketina, tu jau busi nubudes, o gal ziurek ka nors ir parases:). Jei pirmadieni nieko nera - diena nurasyta. Laukiu antradienio. O cia jau kita kalba, kartais net 7:30 Lietuvos laiku, jau randu si ta naujo! ;) toks antradienis pasmerktas buti sauniu!

romas said...

ir dar! tamstai deretu pamastyti apie foto kamera. mano kalnu pasiilgusi siela laukia stichijos bent jpg formatu:))

Linas Baltrunas said...

Aš tampu motyvuotas. Pasistengsiu atsižvelgti i Tamstos darbotvarkę. Viskas, tik dėl to, kad Lietuvos IT sritis sparčiu žingsiuniu žengtu i prieki.

Dėl kameros, tai aš vis po truputį galvoju. (Vėl viskas dėl IT ir Lietuvos populiacijos...) Didelės tai dažnai nėra galimybės tampytis, o va su maža mano širdis neleidžia daryti šlamšto. Niekaip neišprendžiu šio svarbaus klausimo. Bet gal visgi reikės smeigti kokią muilnę digitaline. Turi pasiūlymų?

romas said...

mano sirdis neleidzia tau muilines rekomenduot. atleisk:))