Monday 30 April 2007

skitouring i Marmolada

Taigi vakar uzdarinejom savo skitourinimo sezona - skitourinom i Marmolada. Tai auksciausias (3,343 m) kalnas Dolomitinese alpese. Visa laika norejau uzsilipti i ji, bet vis nesiryzau.

Kelione kaip jau iprasta pradejom 5:30am. Sedom i masina ir jau 8:00am stovejom su slidem Marmolados papedeje. Is tiesu nemaniau, kad uzsilipsim i virsune, bet Markus patikino, kad kaip tik ten ir einam. Na ka pajudejom.

Markus siaip palaiko man per dideli tempa. Todel po truputi su Janes atsilikome. Pradzia eina raudona trasa su paledejusiu sniegu. Is ryto apacioje (2km ausktyje) buvo 6 laipsniai silumos. Teko pora kartu paslysti, bet susilaikiau nenuriedejes. Perejom ant kito slaito (siaures - rytu). Po truputi statejo.

Galiausiai daresi baisu kristi. Siaures slaite sniegas neblogas. Toks pasales, bet ne ledas. Reikia puikiai moketi kick turn(paieskokit sitam psl paveiksliuku) nes kitaip reikalai prasti. Zodziu butina statyti slides statmenai slaitui ir siek tiek ant kanto. Jei pastatai nestatmenai pradedi vaziuoti, kai perkeli svori ant vienos slides. Ir gali sustoti toli apacioje.

Virsuneje buvom 11:00 am. 3h kopimo i labai statu slaita. Vaizdai nerealus. Matosi Sela grupe, Sas Long uolos ir kiti aplinkiniai kalnai. Turejom daug speck'o ir kitu uzkandziu. Gulejom ant bivako stogo ir pietavom. Saulute silde, bet paputus vejui buvo salta. Pavalge visi nelauktai uzsnudom beziuredami i puikias panoramas.

Prabude po 15min supratom, kad jau laikas leistis. O tai pasirodo buvo ne pats lengviausias darbas. Statumas neispasakytas :) Panasiai kaip stati juoda trasa, tik kad 500m ilgio tiesiai zemyn. Sniegas ne pasaka. Ty kietas ir isvazinetas. Mazi kaubureliai gadina visa reikala. Teko kelis kartus lengvai pargriuti.

Besileisdami sutikom alpinistus kopiancius tuo paciu slaitus susirisusius virvem ir su ledkirciais :) Truputi juokinga, bet gal ir teisingai daro.

Apacioje kaip visada visi ziuri su kreiva sypsena. Aisku... nusileidi su striuke i vasara. Bolzano +32

Beje vasara kiek supratau kopimas i Marmolada dar sudetingesnis. Arba via-ferrata arba alpinistiniai marsrutai. Hmmm gal reikes pabandyti?

No comments: