Monday 30 April 2007

Pagalba via-ferrata'oje Mori

Savaitgalis buvo neelinis. Penktadieni buvom palaipioti savo pamegtame Sarentino rajonelyje, sestadieni ejom i via-ferrata Mori (Monte Albano) , o vakar skitourinom i Marmolada. Siandien esu mires, todel tegaliu rasyti bloga :)

Sumastem, kad reikia nuvesti Janes i viena sudetingiausiu via-ferratu regione. Kad nebutu soko, penktadieni dar nusitempem palaipioti. Tai geras budas pasiziureti, kaip reaguojama i auksti ir ar zmogus pasitiki technika ir kitu zmogumi.

Sestadieni is pat ryto lekem i Mori miesteli. Dabar vokieciu turizmo metas. Autostrados uzkistos ir del to siek tiek velavom. Buvau pazadejes Arturui, kad spesim grizt i Bolzano iki 4pm.

Tik ateje iki ferratos pamatem porele vokieciu besirengianciu lipti. Lipimo pradzia gana sunki ir reikalauja pastangu. As isreziau savo jau mintinai ismokta kalba:
  • Svarbiausia nemetyti akmenu - lengva ka nors suzeisti ar uzmusti
  • laikytis saugaus atsumo iki sekancio zmogaus, ypac sudetingose vietose
  • visada buti prisisegus bent vienu usu (karabinu)
  • geriau nekristi, nes smugis pagal pasakojimus labai didelis

Vokietaite uzstrigo :) Teko padeti. Turejau pasiemes 12m virves, t-block, ir kelis karabinus bei atotampas. Taigi greitai surenciau sistemele ir pririsom mergina prie virves. Per t-bloka ir karabina ja saugojau, kad per daug nekirstu jei ka, o Minde padejo jai su kojom. Pirma atkarpa buvo iveikta.

Kol priziurejau visus kitus, vokieciai uzsilipo iki atsitraukimo aiksteles. Ty vietos, kur galima saugiau nusileisti, jei yra per sunku. Maniau jie tikrai pasuks tuo keliu, bet...

Taigi ties kazkuriu posukiu, pamatem beviltiskai kabancia ta pacia vokietaite. Teko ja aplenkti ir vel kabinti visa sistema. Vietomis patraukti ja i virsu... Ir taip visa ferrata. :) Tas vaikinas, su kuriuo ji ejo, kazkoks nesusiprates ir padejo tik visiskai kritiskose situacijose.

Prie pat galo, mergina krisdavo kas kelis metrus, nebeturejo jegu net pasiimti uz troso. Patempti su dinamine virve nepatogiai kabant ja daresi vis sunkiau. Meistravau pulley sistema, bet virve per trumpa ir uztrukdavo daug laiko. Siaip netaip baigem ferrata po 4:30 vakaro. :))) Arturas nelabai buvo patenkintas, bet man buvo puiki treniruote ir teorijos pritaikymas realiomis salygomis.

Apie t-block: Siaip labai lengvas ir gerai veikia. Virve siek tiek apdraske, bet ne tiek kad reiketu abejoti ar toliau naudoti. Pats daiktas islaiko apie 12KN. Praktiskai virve plysta/pareina po 3KN. Pagal bandymus single virve turi islaikyti 80kg kritima is 2 m. Daiktas veikia tik i viena puse: atleisti virve, jei zmogus pakibes neimanoma, net jei ir nepakibes nelabai imanoma. Tiesa mano virvagalis pasisiauses su plaukeliais, kurie kliuna uz dantuku. Visgi gelbejimo darbams man jis labai patiko.

Galiausiai su Minde nuvaziavom dar iki Arco. Ieskojau akiniu kalnams, bet nieko neradau. Nusipirkau gabaliuka virves priristi t-block prie karabino ir pati karabina. Tikiuosi dabar bus dar paprasciau, nes visada bijojau pamesti ta daikciuka.

No comments: