Sunday 2 November 2008

Skitourinimo gudrybės: šaltas sniegas

Kadangi ant kalnų užslinkę debesys, skaitau knygeles ir vaikštau slėniais. O vakar radau labai neblogą skyrelį iš mano pamėgtos Martin Volken et al. knygos "Backcountry Skiing".

Šaltas Dūmas
Problema: Kai sniegas nepaprastai šaltas ir pūrus (milteliai ant kieto pagrindo), gali būti labai slidu lipti slidėmis aukštyn.
Sprendimas: Reikia tobulai išnaudoti kailiuką ir kūno poziciją. [...] Kiek galima labiau stenkitės, kad jėga, kurią veikiate kailiuką būtų nukreipta tiesiai žemyn. Kiekvieną kartą apkraunant kailiuką įsitikinkite, kad:
  • Jūs apkraunat kailiuką bato kulnais, o ne priekiu
  • Jūsų kūnas yra vertikalus ir einant jūs naudojate klubus
  • Kailiukas niekada neatsiplėšia nuo sniego
Matyt jums teks patrumpinti žingsnį, tam kad galėtumėte išlikti tiesus ir teisingai apkrauti kailiukus. Kai technika taps labiau pažįstama, nustebsite, kaip efektyvumas priklauso nuo mažiausio kūno padėties pakeitimo. Prie šių pagrindinių technikų dar pridėkite maža triuką. Prieš baigiant žingsnį, kai jau padėjote slidę ant sniego, nestipriai paspauskite (engl. stamp) ją naudojant kulną. Tai padės kailiukui geriau prilipti prie sniego. Slidės trankymas iš aukštai į šlaitą jums tikrai nepadės - tai energijos švaistymas.

1 comment:

Unknown said...

Laipiojant po kalnus reikia būti labai atsargiam bei stengtis nesusalti. Manau tam labiausiai turetu padetu padeti termo drabuziai, kurie padeda apsisaugoti nuo salcio. Turbut tokiu drabuziu turite visa kolekcija nes tiketina, kad tai geriausia apranga kopiant i kalnus.