Wednesday 5 November 2008

Klaidos tikimybė vs Pasekmės

Kartą James bandžiau paaiškinti savo požiūrį į santykį tarp klaidos tikimybės ir pasekmių. O vakar radau daug grakštesnį paaiškinimą Martin Volken et al. knygoje "Backcountry skiing". 194psl. rašoma:
"Saugos naudojimas slidžių alpinizme skiriasi nuo kitų kalnų sportų. Uolų laipiojime yra didelė tikimybė kristi, nepaisant pasekmių. Slidžių alpinizme dažniausiai susiduriame su situacijomis, kai kritimo tikimybė maža arba vidutinė, bet pasekmės labai rimtos. Todėl alpinistui būtina išmokti skaičiuoti balansą tarp klaidos tikimybės ir pasekmių. Tam reikia sugebėti įvertinti savo galimybes duotoje situacijoje ir aišku klaidos pasekmes. Saugumas, efektyvumas ir greitis taip pat neturi būti užmiršti: perdėtas saugumas užima daug laiko ir taip prideda kitą problemų ir galimų nelaimių aibę.

Visada atsižvelkite į klaidos tikimybės ir pasekmių santykį. Jei klaidos pasekmės gali būti labai rimtos, tai klaidos galimybė turėtų būti labai maža. Jei klaida (įvykis) yra labai tikėtina, tai to klaidos pasekmės turėtų būti minimalios. Kur tiksliai yra įsivaizduojama nelaimės linija priklauso nuo kiekvieno žmogaus ir kiek rizikos jis sau leidžia. Tačiau jei jūs kertate jūsų asmeninę nelaimės liniją, dar kartą pagalvokite apie savo sprendimus."

Mano manymu šis princimas galioja ne tik uolų laipiojime, alpinizme, bet ir kasdieniniame gyvenime.

No comments: