Wednesday 12 November 2008

Sauna - pasidaryk pats

Matyt daugeliui ne paslaptis, kaip pačiam pasidaryti sauną lauko sąlygomis, bet kitiems ši idėja gali būti nauja ir negirdėta. Vakar išbandėm pasidaryk-pats sauną ant Talveros upės kranto, Sarentino slėnyje prie laipiojimo (tiksliau boulderinimo) vietos. Tai buvo Mindes ir Juozo gimtadienių vinis.

Jums reikės:
  1. 4x5=20m^2 polietileno plėvelės. Gali būti plona - tai ne taip svarbu.
  2. Palapinių lankų. Mes turėjom du komplektus - šešis lankus
  3. Virvės arba lipnios juostos surišti lankams
  4. Keleto didelių akmenų
  5. Malkų laužui sukurti
Ant žemės nubrėžti 1.5m spindulio apskritimą. 6 palapinės lankus susmeigti ant apskiritimo kas maždaug 60 laipsnių (kryžiukai paveikslėlyje). Sujungti priešpriešai esančius lankus naudojant virvutę arba lipnią juostą. Pirties aukštis apie 1.5m. Gaunasi kažkas panašaus į kupolinę palapinę. Geriau jei sienos būtų truputi statesnės. Viską uždengti plėvele. Apkasti plėvelę smėliu arba prispausti akmenimis. Palikite vietos įėjimui ir karštų akmenų įnešimui. Lauže įkaitinkite akmenis. Tai užtrunka kelias valandas. Kuo akmenų daugiau, tuo geriau. Įkaitinti reikia gerai, kad naktį matytųsi jų raudonumas :) Mes turėjom maždaug šešis didelius akmenis. Užvirinkite apie penkis litrus vandens. Suneškite akmenis ir padėkite į pirties centrą. Sutūpkite visi ratu pirtyje (mes tilpom šešiese). Uždarykite išėjimą. Po truputį pilkite karštą vandenį ant akmenų.

Kai šalta, pasitieskite miegojimui skirtus kilimėlius pirtyje ant žemės. Niekada nestatykite pirties ten kur degė laužas. Visu pirma gausite daug dūmų, o antra galite apsinuodyti smalkėmis. Geriau naudokite verdantį vandenį, nes kitaip greitai atšaldysite akmenis. Ar būna šilta? Na manau apie 45-60 laipnsių, bet lauko sąlygomis to tikrai užtenka. Tikra garinė pirtis :)

1 comment:

Anonymous said...

jei neklystu musu buvo net 9-ni pirteleje ;)