Monday 24 November 2008

Lavinų kursai

Taigi prasidėjo... visur balta aplinkui. Turim 0 laipsniu ties 800m, o prie 3000 -14. Žiema. Ta proga žadėjom prisiminti saugumą kalnuose ir nuvažiavom į lavinų teorijos kursus. Tokios sintetikos koncentracijos vienoje vietoje seniai nemačiau. Gerai, kad niekas nerūko, bo visokios monturos, mamutai ir mellosai supleškėtų per kelias sekundes. Viskas vyko dialektu, todėl supratau gal 30% (nuotraukos padėjo), kitą 20% išvertė James. Taigi, kas mane nustebino ir ką naujo sužinojau?
  • Pirmos lavinos buvo aprašytos Hannibalo kelionės per Alpes metu. Žuvo daug žmonių ir dramblių. Per pirmą pasaulinį karą dėl sniego (ne tik lavinų matyt) žuvo 15000 karių. Tokia vat pradžia.
  • Vėliau buvo demostruojamos naujosios lavinų apsaugos priemonės: Avalung, Avalanche ABS ir Avalanche ball. Pats gidas buvo gana skeptiškas šių priemonių nauda. Realiai jie gal ir gali padėti išgyventi ilgiau po sniegu ar būti greitai surastam arba likti paviršiuje, tačiau turint tokius daiktelius žymiai daugiau rizikuoji. Vakar apie tai kalbėjausi su Torsten. Jis irgi pasakojo, kad jo draugas gidas neseniai pardavė ABS, nes pradėjo per daug rizikuoti. Kai iškyla pavojus visada pagalvoji - "ai turiu ABS tai ir blogu atveju daug šansų likti paviršiuje". Tačiau tai didelė apgaulė. 25% žuvusių lavinose žūna nuo traumų. Geriau neiti kur pavojinga, nei pasikliauti visokiais žaislais. Beje pagal statistiką ne visada tie žaislai suveikia :) Todėl visos naujovės daugiau reikalingos gelbėtojams, kurie neturi daug pasirinkimo.
  • Buvo viena paskaita apie baudžiamąją/administracinę teisę. Italijoje viskas labai griežtai. Jei sukeli laviną apgyvendintoje vietoje (pvz slidinėjimo trasose) gręsia nuo 5 iki 12 metų. Jei sukeli kažkur kalnuose, svarbu kad niekas nenukentėtų. Jei važiuoji už trasų ribų ir yra tikimybė sukelti laviną irgi gali gerai sėsti už grotų (baudžiamoji atsakomybė). Jei eini skitourinti be beeperio - bauda nuo 20 iki 250 EUR. Kiekvienas regionas nustato iki kokio aukščio galima legaliai lipti. Pvz pernai Trentino buvo leidžiama kopti iki pusantro kilometro aukščio, o šiemet dar neaišku. Suedtirolyje eiti leidžiama, bet dėl lavinų baudžiamoji/administracinė teisė ta pati. Austrijoje eiti visur galima, o dėl teisės nesupratau ir niekas neišvertė :)
  • Viena prezentacija buvo apie gyditojus - gelbėtojus su visom diagnozėm ir operacijų nuotraukom. Baisu. Svarbu, kad kalio kraujyje daug nebūtų, tada smegenys nepažeisti ir gali nuskraidinti iki Insbruko ir prijungti prie širdies pumpuoklio... ai nepasakosiu vienžo
  • Dar viena buvo apie tai kaip daromos lavinų prognozės ir apie europos lavinų pavojingumo laipsnius. 1 - eik drąsiai. 5 - katastrofa. Dėl prognozių tai rodė automatines duomenų kaupimo stoteles, kur matuoja sniego lygį, vėja etc. Austrijoje yra žemėlapiai kiekvienam slėniui atskirai. Todėl jis sakė, kad netikėti prognozėmis yra nesamonė ir urban legenda.
Tai va tiek. Saugaus sezono.

3 comments:

b-dashke said...

super... ką tik išsiunčiau ištrauką iš šito tavo blogo nevykėliams off-piste mėgėjams, su kuriais JAU netrukus lėksim nuo Brenta Dolomites šlaitų... Su vėjeliu...

Linas Baltrunas said...

tik ant trasos pataikykit :)
kada gi atvaziuojat? vis pamirstu.

Anonymous said...

qq