Tuesday 27 March 2007

Pasleptos lavinos

Lipu i kalna, sustoju atigerti. Traksht... slaitas ant kurio stoviu staiga virsta upe. Pradedu vaziuoti zemyn. Brrrrrrrrrr... tokios mintys buvo apemusios sestadieni, kai su Janes skiturinome Suldene.

Netycia/tycia pataikem i 5 numeriu pazymetos neparuostos trasos. Dar iki siol nesupratom ar tikrai ten ta 5 trasa. Viskas atrode nekaltai ir kas geriausia, baigesi laimingai. Pradzia buvo apie 25 laipsniu slaitas, su kai kur matomomis veziomis. Palipus 15min slaitas statejo, nors is apacios atrode, kad bus visada panasaus statumo. Snigo. Vienu momentu supratau, kad slaitas darosi apie 30-40 laipsniu. Na sakoma kad 38 laipsniai yra pats palankiausias slaitas lavinoms... kagi o tiek daug naujo sniego... ir dar matyta sena lavina kitoje puseje slaito... tai ir apniko mintys.

Pasidalinau nuomone su Janes, kuris taip pat pasijuto nejaukiai. Pradejom eiti didesniu atstumu vienas nuo kito. Posukius dareme prie uolu. Galiausiai slaitas pasidare ant tiek status ir siauras, kad teko nusiimti slides. Sniego iki juosmens. Gerai, kad senas sniegas buvo kietas ir nupjauti slaito taip ir nepavyko.

Grizes pradejau mastyti, kodel tiek daug zmoniu zusta lavinose. Matyt, kad nepatyrusiam, tokie slaitai atrodo nepavojingi. Tikrai. Eini, na yra sniego, na truputi statu bet nelabai. Padrasina kazkieno padarytos vezios. "Kitiems nieko nenutiko". Nesusimastai, kad kiti sau leidzia didesne rizika nei tu ir yra labiau patyre... Sninga. Taip tylu ramu. Pauksciukai ciulba. :))) nieko nesimato aplinkui. ir tik TRAKST...

Reiketu tureti bent byperius (nezinau kaip vadinasi), kad greiciau iskasti galima butu. 15min sako ir taip gali patunoti po sniegu. Nors kartais man jie atrodo kaip gelbejimosi liemenes lektuve, skrendant virs kalnu... o ir 200-300EUR nera mazai. Kitais metais... Dabar yra dar ir juoka kelianciu kupriniu su isipucianciasi balionais. Tipo isipucia ir tave iskelia i virsu. Nelabai noriu tiketi. Paskutinis mados sauksmas yra kuprine su balionais bet dar ir kauke uzsideda ant veido. Tipo po sniegu gali valanda isbuti su tuo papildomu oru. Sedi sau valanda ir lauki kol iskas. o jeigu vienas esi, tai matyt ta valanda kaip 2 gyvenimai ilgio pasidaro. Gal galetu kokiu juoko duju ten i tuos balionus ideti, arba panika mazinanciu...

Zodziu teoriniu ziniu neuztenka, reikia eiti i lavinu kursus. Gal pades kada gyvenime?
Beje leisdamiesi kita trasa, kuri buvo nepavojinga girdejome lavina. Kazkur ruke... toli ir nelabai didele. Bet siurpas nubego prisiminus musu slaita.

1 comment:

Anonymous said...

Beje Ortlerio kalnyne (kaip ir Sulden) ta diena zuvo keli zmones po lavinom.