Monday 26 March 2007

Pirmas skiturinimas uz trasos ribu

Skiturinimas valdo. Kas gali buti geriau, nei trekinimas kartu su slidinejimu puriu, nesugadintu sniegu?

Pradedu savo blogerio gyvenima irasu apie skiturinima alpese. Tikiuosi ir toliau visas mano blogas bus skirtas kalnams. Bandysiu rasyti savo asmeninius isgyvenimus kalnuose pradedant pasivaiksciojimais apylinkese ir baigiant ekspedicijomis, kuriu tikiuosi dar bus.

Vakar pirma karta iejau skiturinti uz trasos ribu. Jau ir anksciau bandziau lipti i virsu kazkur nuosalesnese vietelese, bet sikart buvo tikras leidimasis puriu sniegu. 6ryto susirinkom netoli Brixen miestelio ir patraukem i netoli Sterzing esanti sleni. Oras buvo nuosabus, daug sniego ir grazus kalnai. Ejom 5se, taciau aplinkui kur nekur matesi dar apie 50 skitureriu. Lipti buvo nesunku, visgi jautesi 6dienio skiturinimas Suldene.

Ejom jau pramintom veziom, todel buvo visai lengva. Visgi jei slides nuslysdavo nuo vezios istrigdavau koki giliame sniege. Auksciu skirtumas apie 1200m ir jau po 2-3h buvome virsuje (Maurerspitze). Uzkrimtome, pasisnekuciavome ir prasidejo leidimasis zemyn.

Pradzioje slaitas panasus i lengva juoda trasa, tik aisku, kad sniego iki juosmens. Su slidemis grimzti mazdaug 30cm. Paziurejau kaip nusokavo Gamperio brolis (vienas geriausiu matytu sildininku) ir laikydamasis pavyzdzio bandziau sokuoti is paskos. Aplinkui nemazai uolu ir is apacios atrodo, kad nusileisti neimanoma. Visgi, kai vaziuoji viskas atrodo paprasciau. Pirmas kritimas buvo ne mano :) Vienam is vietiniu ismuse apkaustus ir zmogelis stacia galva nere i sniega. Gerai, kad tokiame sniege toli nesirideni :)

As bandziau visas man zinomas technikas ir matyt atrodziau kaip sikantis katinas. Visgi nusileidau nuo staciausios vietos nenugriuves. Veliau seke ne tokia stati atkarpa kur viskas klojosi daug geriau.

Sunkiausia yra pradeti daryti posuki. Cia nepadeda svorio perkelimas ant vienos kojos - vaziuoji kaip vaziaves tiesiai. Visas triukas yra truputi pasvirti i sona ir spausti isorine koja siek tiek stipriau nei vidine. Slides minkstos ir isilenkia. Jos svysteli tave siek tiek i virsu ir per ta dali sekundes reikia permesti svori i kita puse. Nusileidi ant abieju koju, bet spaudi isorine siek tiek labiau. Svori reikia laikyti lyg ir per viduri slides. Zodziu nusileidus teisingai tave vel pagauna ir ismeta i kita puse. Taip ir vaziuoji. As graziai padariau max 5 posukius is eiles. Visa kita laika tai per greitai tai per letai, tai per statu tai per leksta :)

Matyt reikes susirasti kur nors keltuva kur daug daug puraus sniego yra. Sako toks yra Austrijoje kazkur netoliese.

No comments: