Thursday 1 April 2010

GPS

Ne per seniausiai, savo gimtadieniui pasidovanojau GPS. Tam kaupiausi gal metus, o gal ir ilgiau. Pasirinkimas truko ilgai, nes niekaip nesugalvojau, kam gi man jo reikia. Prieš ką nors perkant aš mėgstu save įtikinti, kad man reikia. O su GPS ne taip lengva save apgauti. Bet kadangi šiemet ruošiamės slidėmis eiti Haute Route, nusprendžiau, kad laikas :) Jei bus blogas matomumas, tai būtinai reikės GPS. Aišku tikros priežastys yra kur kas paprastesnės.
  1. GPS yra dar vienas įrankis mano alpinizmo muziejaus kolekcijoje
  2. Bloge dabar žymiai lengviau pasigirti savo paskutiniais paivaikščiojimais
  3. Bėgiojant įdomu žiūrėti kaip mirguliuoja lemputės ir stebėtis kaip lėtai visgi bėgasi
  4. Kai skiturinant liežuvis jau siekia kelius, gali pasižiūrėti kiek aukščio dar reikia užlipti
  5. na yra ir daugiau, bet manau šie yra svarbiausi
Rinkausi iš Garmin kolekcijos, su mintimi GPS naudoti išskirtinai pasivaikščiojimams kalnais ir miškais. Renkantis plačiau, paieška užtruktų dar ilgiau nei metus... Pradžioje galvojau apie pigesnius variantus, bet manęs nežavėjo, kad kai kuriuos įrenginius galima jungtis tik per COM jungtį, be to ne visuose modeliuose prideda laidą, o jis kainuoja beveik pusę aparato kainos. Tada dar nusprendžiau, kad gal reikėtų ir žemėlapio ateičiai. Aišku norėjau išleisti tik vidutinę krūvelę pinigų. Be to žiūrėjau, kad baterijos temptų kuo ilgiau. Negaliu pasakyti, kaip visi šie faktoriai nulėmė, bet galiausiai apsistojau ties GPS map 60.

Pirmus bandymus naudotis matote čia. Tai mūsų skitour į Upikopf ir Madritch viršūnes.

View skitouring Madritch in a larger map


View Upikopf in a larger map

Galiu pasakyti, kad įrankis visai ne prastas. Aišku, kitaip sakyti negaliu, nes nusišaučiau. Na tokia gera ir funkcionali plyta. Dizainas ir vartotojo sąsaja (HCI) artėja prie nulio. Bet iš kitos pusės malonu turėti kažką, kas atrodo patikimai ir sukurta inžinieriaus, inžinieriui. Tikslumas kalnuose pakankamas (apie 5-7m), tačiau mieste ar giliasniame kanjone nuo prasto (15m) iki visai prasto (nepagauna satelitų). 15m ant status šlaito yra gana netikslu. Dabar mokausi visokių gudrybių ir kaip matote jau išmokau prijungti prie kompo :) Baterija atlaiko porą vienadienių žygelių paprastame rėžime. Kol kas nebandžiau naudoti ekstremaliomis sąlygomis, bet gal greitai...

4 comments:

Polis said...

Pats laikas pradėti naudotis openstreetmaps.org bei siūlau GPXsus sudėti į everytrail.com, ten pagal tai suskaičiuoja ir parodo kartu ir statistiką: greitį, atstumą, pakilimą/nusileidimą.

Unknown said...

Smagu vėl išgirsti naujienų, kad žygiuojate, ieškote, gyvenate. Buvau jau išsigandęs - gal blogą pamiršai, gal nusidirbai. Pasirodo viskas važiuoja. Gerai, kuprotą tik grabo lenta išlygins :) Palaikome kvėpavimą.

Linas Baltrunas said...

Aciu uz nuorodas, reikes pasiziureti. Mano gpsmap 60 neprijungia kaip failu sistemos, tai tiksliai nezinau dar kaip optenstreetmaps galiu isideti...
Jauniau, kaip matai judam krutam, tik ne visada yra laiko viska aprasyti :) Vasara arteja, zvalgykits bilietu vel iki Bolzano atlekti :)

Polis said...

Tikrai yra būdas, pats esu į šį 60tinį Garminą kėlęs OSM mapsus (t.y. *.img failus). Tik nepamenu kokiu softu naudojausi, gal kažkas panašaus į SendGPS programėlę (ten per dosinę konsolę galima buvo įkrauti).