Monday 9 November 2009

Apie pirmą sniegą ir šaltą kaminą

Kai labai labai apsiniaukę ir žada lyti, reikia lipti į kalnus, nes ten greičiausiai galima paragauti pirmojo sniego. Svarbu geri batai ir kompanija. Tada dar praverčia galingas žadintuvas iš ryto, neperšlampama striukė, bachilai (gaiters) ir gera nuotaika. Jei važiuojate mašina, nepamirškite grandinių arba žieminių padangų. Jei ne, teks sustoti mažame tyliame kaimelyje, kur jau greitai greitai ateis Kalėdos ir visi senoliai įmigę žiemos miegu. Ten nepamirškite pastatyti senio besmegenio ir pasimėtyt sniegu. Taku reikia eiti tyliai, kad išgirstumėte visą snaigių grožį ir pasidžiaugtumėte pirmomis sniego lavinomis nuo medžių.

Jei netyčia prieisite mažą trobelę miške, ar kur ant kalno šlaito, būtinai užeikite. Dažniausiai ten rasite rankų gamybos įtaisų, kurių genialumu negalima atsižavėti. Kad būtų jaukiau, pabandykite užkurti židinį. Tai miesto vaikams ne taip jau ir paprasta. Vieną naktį mums jau teko šalti, uostyti dūmus ir tuose dūmuose pasilinksminimui žaisti diskoteką su savo lemputėmis. Kad ir jums taip nenutiktų, papasakosiu, kaip šį kartą pasisekė užžiebti ugnį.

Problema tame, kad šaltas oras būna susikaupęs kamine ir todėl nėra jokios traukos. Kuriant ugnį, visi dūmai atsiduria trobelėje. Gal kam ir atrodo keistai, bet tai tikrai didelė problema. Tą šaltą kamštį reikia pramušti. Galima bandyti kūrenti ilgiau, bet tai nelabai malonu. Todėl, reikia draugo, kuris gerai karstosi stogais. Jis pasiima kelis degtukus, popieriaus ir lipa ant stogo. Ten uždega popierių ir metą į kaminą per viršų. Krentant popierius pašildo orą kamine ir viskas pradeda veikti. Tada tuo pat metu, esantys viduje iš karto kuria židinį ir džiaugiasi šiluma.

Jaučiu artėja skiturinimo sezonas. Sniego iki kelių, o žemiau nei 2000m.



View Ganda-hut in a larger map

5 comments:

b-dashke said...

pradžia kaip pasakoj.. po to toks deja vu, kad jau tai kažkur esu skaičius.. visko gali but pamaniau ir nuėjau miegot.. vėlus vakaras...

Linas Baltrunas said...

Rita, cia toks jau sumanymas buvo pasaka maisyti su patarimais :)

guoda said...

Draugas turi buti blaivus, nes pernai, kai Vlada ipareigojom surasti kamina ir ji isvalyti, jis nedvejodamas sutiko, tik 3 k. lipo ir 3 k. pamirso ko, tarpuose tarp tu kartu jis nukrisdavo nuo to stogo, laimei mes radom duju baliona visgi vakariene issivirem.

Linas Baltrunas said...

jo pernai apie jusu nauju metu sventima sklando daug legendu :)

Gerda said...

o jo, aš tai pasiruošus ir žiemai, ir šaltiems vakarams... pirmas pirkinys buvo sniego batai moterims, man kojos turi būti šiltai. nesvarbu kokia gera striukė, kepurė ir kiti aksesuarai... jei batai geri, tai nesušalsiu.