Sunday 18 January 2009

Lauko pratimai - Brenner pass

Vakar ir šiandien vyko pirmasis šiais metais tarptautinio skiturinimo Universiteto (University of Ski Touring) seminaras. Prašau įvertinkite mūsų naująjį logo. Jei kas išreikš baisingą skaičių pagyrų gali tikėtis maikutės. Gausus dalyvių būrys aplodismentais sutiko valandą pavėlavusį pasaulinio garso instruktorių Torsten (Munich).

Buvo aptariami svarbūs žiemos išgyvenimo klausimai. Pats svarbiausias - kaip neuždusti nuo dūmų žiemos trobelėje, kai kaminas užsikimšęs sniegu. Trumpai tariant reikia neprigerti per daug karšto vyno, nenusiauti batų ir mokėti greitai bėgti. Jei dūmai nėra labai tiršti ir matosi durys, reikia patikrinti ar iš viso verta keltis iš lovos ir judėti į stingdantį šaltį (-15). Tam įjungiamas žibintuvėlis ir daroma diskoteka. Jei jaučiasi efektas, visgi vertėtų išeiti į lauką ir pravėdinti plaučius. Pratimą kartoti kuo daugiau kartų. Męs kartojom bent 5.

Kitas svarbus išgyvenimo klausimas - pastos gaminimas. Trumpa taisyklė - kuo daugiau ingridientų, tuo geresnė pasta.

Buvo ir ne tokių svarbių patarimų apie mediciną, sniegą, gelbėjimo darbus, lavinų pavojų, kelio pasirinkimą kurie puikia atspindi pateiktuose konspektuose.

4 comments:

rips said...

Cha :) O tai užlipti ant stogo ir kaminą prakrapštyt nebuvo galimybės?

Savaitgalį išbandėm miegojimą keturiese dviejuose susegtuose Turionuose. Praktiškai įmanoma, bet velniaži - kitąsyk rinksiuos savo pūką :) Vietos mažai visgi.

guoda said...

Mums buvo iskilus kaip tik tokia problema per naujaka. Vladas pasirase ta kamina sutvarkyt ir girtutelis su sluota ir kastuvu issvirduliavo lauk.Jei teisingai prisimenu, jis tiesiog nerado kamino...

Linas Baltrunas said...

Lipom ant stogo, bet sniegas kurtai viduje buvo. Man atrodo, kad kai buna labai labai salta, tai sunkiai labai veikia tie peciukai. Ar netiesa? Ir vejas stiprus buvo. Uztat dar dabar kumpiu kvepiu :)

rips said...

Na tai tiesa - pečiukas nesugeba išstumti šalto oro stulpo iš kamino, bet jei buvo stiprus vėjas turėtų būti gerai. Aišku jei kaminas tiesiog užsikišęs, tai jau visai kita problema :)