Friday 27 February 2009

Geros kalnų turizmo tradicijos

Skaitau labai įdomią Mark Twight knygą pavadinimu Extreme Alpinism, kurią daug kas gyrė ir rekomendavo. Trumpai tariant, tai knyga parašyta daugiau profesionalams, o ne mirtingiesiems, bet kiekviename puslapyje atrandu kažką svarbaus ar įdomaus. Siūlau paskaityti visiems, kam įdomus modernus alpinizmas. Šį vakarą išversiu ne patį didžiausią minties perlą, bet šiaip kažkuo man užkliuvusią (ar artimą) pastraipą apie mitybą. Aš vis galvojau, ko tose kalnų ekspedicijose nuo seno visi kemša lašinius su česnakais. O pasirodo...

"Pastovus ištvermės treniravimas užprogramuoja tavo kūną naudoti riebalus, kurie yra efektyvesnis kuras nei karbohydratai. Šešių kilogramų kūno riebalų užtektų prabėgti dvylikai maratonų (42000 kalorijų (Kilo kalorijų)).
[...]
Aš pastebėjau, kad suvalgius riebalų, kūnas sau praneša, jog atkeliauja daugiau energijos ir tuojau pat pradeda skaidyti kūno riebalus. Nesvarbu ar šie riebalai iš šoninės (mano mėgstamiausi) ar iš Spam sumuštinio, kūnas išmeta į sistemą naujos energijos pliūpsnį, nepraėjus nei dvidešimt minučių. Tai per daug greitai, kad ši energija galėtų atsirasti iš suvirškinto maisto."
[...]
Esant šaltam orui, būtina vartoti česnakus. Tai geresnis anti-krešulinis (angl. antti-clotting) preparatas nei aspirinas. Jis pagerina bendrą kraujo cirkuliavimą. Reinhold Messner naudojo česnako pakaitalus aukštuminiams įkopimams, nes jie taip pat pageriną kraujagyslių elastiškumą. Česnakas ar jo pakaitalai taip pat stiprina imuninę sistemą.
[...]
Galų gale, laipiojimas tai anarchija. Gali daryti ką nori ir valgyti ką nori. Gelen Porzak iš kolorado valgė Pringls bulvių traškučius iki pat Makalu viršūnės."

Gal kas žinot, kodėl ir svogūnai naudojami tokiais dideliais kiekiais?

3 comments:

Anonymous said...

Svogunai - vitaminai?

rips said...

Na, tai viena iš nedaugelio negendančių daržovių :)

Linas Baltrunas said...

Dvi savaites daug darzoviu galetu issilaikyti. Ar as klystu? Galvoju apie morkas, sparagines pupeles kokias nors ar kopustus :) Gal ir klystu. Bet jauciu, kad vitaminu poziuriu jie visai neblogai:

Onions
Diet Nutrition

Onions are from the same family as garlic, leeks and shallots and provide a range of nutritional benefits. Onions are low in calories and contain vitamin B, vitamin C and small amounts of minerals.

In addition, onions contain the antioxidant quercetin, flavonoids and several other micronutrients which are proven to reduce blood clotting and raise healthy cholesterol (high-density-lipoproteins).

Calories in Onions:
4 oz/100g = 36 calories