Thursday 6 September 2007

Nelaime laipiojant: ismoktos pamokos

Vakar Sarentino ivyko nelaime. Kaip visada nerupestingai ejome laipioti. Susirinko tikrai nemaza draugu grupe. Dar prisijunge pora nauju pazystamu mediku. Kaip visada laipiojom visas trasas is eiles. Po gero apsilimo bandziau lipti 6c, kur Tadas buvo tik ka pakabines virve. Salia trasos is desines ejo kita trasa, mazdaug 7a. Abi trasos kazkur apie 30-35 metru aukscio. Ta 7a lipo labai patyres 40-50 metu vyras su ne tokiu patyrusiu saugotoju. Nelabai patyres reiskia kad sunkiai lipa 6b. Sioje skaleje mes esam visi labai nepatyre.
Buvau virsuje prie kruxu apie 30m aukstyje, kai laipiotojas salia pradejo leistis. Staiga isgirdau virve svilpiancia per atotampas ir stipru kuno smugi i zeme. Pamaciau apacioje gulinti zmogu. Greitai paprasiau, kad mane nuleistu zemyn. Torsen (vienas is mediku) apziurinejo nukentejusi, as greitai sumasciau kad reikia malunsparnio. Paprasiau, kad Minde nubegtu i rysio zona paskambinti nelaimes telefonu 112 (laipiojimo vieta yra Talveros upes kanjone). Is anksto pasakysiu, kad vyrukui labai pasiseke. Jis per stebukla nesusitrenke galvos ir stuburo, tik matyt susilauze slaunikauli ir skilo dubens kaulas. Pagal Torsen naujienas is ligonines, ji siandien operuos.

Kas atsitiko? Per trumpa virve be mazgo jos gale. 10-15 metru skrydis. Smugi pristabde, trintis sistemoje. Be to pries trenkdamasis i zeme jis nukrito ant pasviros sienos ir slydo kelis metrus. Zeme liete pirma kojomis ir sugere dauguma smugio. Atskrido malunsparnis, supakavo nukentejusi ir iskrido. Visiems pasiliko nemalonus jausmai. Visgi ismokom daug pamoku, kurias dabar isdestysiu:
  1. VISADA VIRVES GALE PRIVALO BUTI MAZGAS. Nesvarbu, kad zinai jog jos uzteks. Tai viena is didziausiu neapsiziurejimo klaidu sportiniam laipiojime.
  2. Pagalbos telefonas 112 veikia, jei tavo mobilus ir nerodo tinklo. Gali buti, kad jis pagauna kita tinkla. Taip atsitiko ir musu atveju. Minde paskambino, nors mobilus nerode tinklo.
  3. Abi rankos aukstyn - pagalbos sauksmas malunsparniui. Viena aukstyn - pagalbos nereikia.
  4. Jei matai malunsparni, nereiskia, kad jis tave mato. Mus pamate tik po 5 ratu. Nors skrido prie pat. Galiausiai as stovejau upeje su ijungtu zibintuveliu ir svieciau i malunsparni.
  5. Bandyk kuo tiksliau paaiskinti operatoriui kaip tave pamatyti is virsaus. Ty kokie objektai gali matytis is virsaus, pagal kuriuos galima oreantuotis.
  6. Niekada neatsipalaiduok, net ant sportinio laipiojimo sienos. Beda gali buti salia.
  7. ISMOK PIRMOSIOS PAGALBOS ABC
  8. DAR KARTA PAZIUREK AR YRA MAZGAS VIRVES GALE
  9. Double Check. Ty ir tu ir tavo partneris.

3 comments:

Linas Baltrunas said...

Tado ispudziai:
http://mctadas.blogspot.com/2007/09/laipiojimas-pavojingas-sportas.html

Anonymous said...

Tie ranku zenklai dar naudojami atsakyti i klausimus, jei tau sako per pvz. garsiakalbi: abi pakeltos - taip, viena nuleista - ne.

rips said...

Nu gerb rizikos mėgėjai - nustebinot. Net girtas turistas žino, kad virvės gale turi būti mazgas. Nors gal čia ir ne tas pats..